Cóż może powstać z połączenia pasji, determinacji i poczucia humoru? Odpowiedź jest prosta – znakomite potrawy. I takie właśnie dania znajdziecie w książce zwycięzcy programu MasterChef 2019 – Grzegorza Zawieruchy.
Grzegorz ma doskonałe wyczucie smaku i do gotowania przystępuje z pełnym zaangażowaniem. Dzięki jego książce przeżyjecie kulinarną przygodę. Przeniesiecie się do wspomnień z dzieciństwa, poczujecie morską bryzę i wiatr w żaglach oraz doświadczycie wysublimowanej kuchni mistrzów.
Zawierucha w kuchni to rodzinne potrawy z autorską nutą – sałatka z selera, śledzie w borowikach lub przepyszna kremówka. To inspirowane podróżami smakołyki, m.in. dorada po tajsku oraz tacos z krewetkami, guacamole i czerwoną cebulą. To smaki wybrednych żeglarzy, m.in. zupa rybna Brodet, tatar z ostrygi oraz krewetki w pomidorach z szafranem i lawendą. To wreszcie wyrafinowane smaki z kuchni MasterChefa, m.in. foie gras ze szparagami i smardzami, comber jagnięcy w sosie miętowym czy danie przyjaciela Grześka – Mariusza – krem z bobu z wędzonym łososiem i karmelizowaną figą.
Jeśli więc macie ochotę zaprosić Zawieruchę do swojej kuchni – ta książka jest właśnie dla was.