Legendarne dzieło sławnego gastronoma z Romanii
Włoska sztuka dobrego gotowania to słynne dzieło Pellegrino Artusiego, niezwykłego smakosza i znawcy potraw, który zebrał 790 przepisów na dania z różnych regionów Półwyspu Apenińskiego i okrasił je opowiastkami, interesującymi historiami oraz anegdotami, odsłaniając w ten sposób tajemnice smakowitej kuchni i przybliżając włoską kulturę jedzenia. Książka ukaże się staraniem Włoskiego Instytutu Kultury w Warszawie, Włoskiego Instytutu Kultury w Krakowie oraz wydawnictwa Muza.
Książkę przetłumaczyły: Tessa Capponi-Borawska, znana italianistka i wykładowca Uniwersytetu Warszawskiego, zajmującą się od lat popularyzacją włoskiej kultury i kuchni, autorka książek Moja kuchnia pachnąca bazylią i Dziennik Toskański, a także dziennikarka pisząca od lat felietony dla „Twojego Stylu” i „Kuchni” oraz Małgorzata Jankowska-Buttitta, również italianistka, antropolog kultury, dziennikarka, autorka książki Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur, a także wielu interesujących wykładów i felietonów o gastronomii oraz kulturze Włoch w polskiej prasie i radiu.