Letnie słońce rozgrzewa owoce, wypełnia je smakiem, kolorem i aromatem. Jesienią chcielibyśmy zatrzymać to wspomnienie w przetworach, nalewkach, sokach, by móc się rozkoszować smakiem lata przez cały rok. Koneserom kuchni, smakoszom, gospodyniom i wszystkim, dla których jedzenie to przyjemność, podpowiemy: Kiedy przypada sezon na robienie sałatki warzywnej w occie? Jaka papryka najlepiej nadaje się do przetworów? Co to jest chutney i jak go przygotować? Co można zrobić z kwiatów czarnego bzu? Jak przyrządzić pomidory w sosie, przecier pomidorowy czy pomidory konserwowane w całości i bez skórki? Czy grzyby lepsze będą w oliwie czy suszone? Jaki jest najlepszy przepis na marmoladę poziomkową? Jakie czereśnie konserwuje się w alkoholu? Jak przygotować suszone pomidory? Kiedy zbierać jeżyny, zanim będą pełne nasion? Co zrobić z fasolką szparagową, cukinią, morelami, pigwami i cytrynami?