Książka z serii Superfoods, czyli kompleksowe omówienie najbardziej odżywczych roślin na świecie! Tym razem przyglądamy się super ziarnom, do których zaliczamy:
- nasiona lnu,
- nasiona szałwii hiszpańskiej,
- nasiona konopi,
- komosę ryżową,
- amarantus.
`
Te niepozorne ziarenka mogą zagwarantować naszemu organizmowi wszystkie składniki odżywcze, które bezpośrednio przekładają się na nasze zdrowie i energię, takie jak: białko, kwas foliowy, wapń, cynk, magnez, żelazo, fosfor, selen, miedź, mangan i tiamina. Wprowadzając je do naszej codziennej diety, wzbogacamy posiłki o bezcenne walory odżywcze i smakowe.
Super ziarna pomagają:
- dbać o serce
- w walce z cukrzycą
- na schorzenia układu pokarmowego
- wspomagać organizm podczas walki z nowotworem
- łagodzić uderzenia gorąca
- podczas odchudzania
`
Autorka odpowiada również na takie pytania, takie jak:
- Czy super nasiona są bezglutenowe?
- Czy osoby chore na cukrzycę powinny wprowadzić super nasiona do swojej diety?
- W jaki sposób należy mielić siemię lniane?
- Czy białe nasiona chia różnią się od czarnych pod względem wartości odżywczych?
- Czy nasiona konopi i marihuana to ta sama roślina?
`
WYPRÓBUJ PONAD 75 PRZEPISÓW NA PRZEPYSZNE I OBŁĘDNIE ZDROWE DANIA I ROZSMAKUJ SIĘ W SUPER NASIONACH!
____
O autorce:
Kim Lutz – kucharka, autorka książek, mama i weganka. Kiedy u jej syna zdiagnozowano wiele silnych alergii, musiała spojrzeć na jedzenie w zupełnie nowy sposób. Liczyło się już nie tylko zaspokojenie apetytu i delektowanie się smakiem, lecz przede wszystkim przygotowywanie potraw, które będą odżywcze i bezpieczne dla zdrowia i życia jej dziecka. Od tego czas Lutz przygotowała setki autorskich przepisów na zdrowe i bezglutenowe dania dla alergików i wszystkich tych, którzy pragną wprowadzić zdrową i odżywczą dietę. Jej przepisy przedrukowywane były w najważniejszych magazynach kulinarnych oraz na stronach internetowych w Stanach Zjednoczonych, takich jak Chicago Sun-Times, VegNews czy Chicago Parent. Prowadzi również bloga, który znalazł się w ścisłej czołówce plebiscytu najpopularniejszych blogów kulinarnych USA.