Szybki kontakt
Blok informacyjny
Spis lektur
czytaj więcej
%

Vademecum żywienia człowieka

Kod hurtowni
MEDY0022
Kod wydawcy
Wydawnictwo
Typ
Grupa
Beletrystyka
ISBN/EAN
9788364045455
Liczba stron
108
Rodzaj okładki
Data premiery
2016-11-08
Format (długość/szerokość/wysokość)
x / 165 / 265
Waga
0
Dostępność
niedostępny
Przedmowa„Vademecum żywienia człowieka” to wyjątkowa publikacja przedstawiająca w bardzo syntetyczny sposób podstawową wiedzę z zakresu żywienia człowieka. Większość treści jest ujęta w formie tabel i rycin, co ułatwia przyswajanie wiedzy. Książka ta została napisana z myślą o tych, którzy chcą szybko odnaleźć i usystematyzować niezbędne wiadomości. Warto ją polecić uczniom szkół gastronomicznych (technik żywienia i usług gastronomicznych, kelner, technik technologii żywności, ale także kucharz i inne spokrewnione zawody), osobom przygotowującym się do olimpiad, np. Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych czy Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, jak też słuchaczom studiów wyższych (medycznych i związanych z żywieniem), studiów podyplomowych, dietetykom, lekarzom, nauczycielom oraz wszystkim, którzy interesują się zdrowym stylem życia, w tym prawidłowym żywieniem.Vademecum przedstawia charakterystykę składników odżywczych (białek, tłuszczy, węglowodanów, witamin, składników mineralnych oraz wody), jak również fitozwiązków i substancji antyodżywczych. Zostały w nim uwzględnione pojęcia energii, zapotrzebowania energetycznego i wartości kalorycznej żywności. W książce znajdują się również informacje o metodach sposobu żywienia, stanu odżywienia i zasadach układania jadłospisów. Opisano tu wady i zalety diet alternatywnych, w tym również różnych form wegetarianizmu. Czytelnicy znajdą tu także zarys żywienia dietetycznego.Atutem publikacji jest fakt, iż została opracowana na podstawie szerokiego piśmiennictwa polskiego i zagranicznego. Korzystanie z książki bardzo ułatwia znajdujący się na końcu słownik pojęć.Pomysł na tę publikację narodził się podczas studiów Autora. Marcin Jabłoński uczestniczył w zajęciach, które prowadziłam na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Przygotowując się do kolejnych zajęć i egzaminów, sporządzał notatki w taki sposób, by móc się szybko uczyć. I ten pomysł wykorzystał w „Vademecum żywienia człowieka”.Autor niniejszego opracowania ma nadzieję, że pomoże ona wszystkim zainteresowanym w zdobywaniu i utrwalaniu wiedzy z zakresu żywienia człowieka, którą można wykorzystać w codziennym planowaniu menu. A może niektórzy z Czytelników zwiążą swoją przyszłość z tą interdyscyplinarną nauką?Będąc konsultantem tej publikacji, starałam się również dodać coś z mojego doświadczenia, np. skróty, które w bardzo szybki sposób pozwalają zapamiętać trudne nazwy, jak: FILM TW – sposób na nauczenie się aminokwasów egzogennych, inny T-ADEK – witaminy rozpuszczalne w tłuszczach itp.Jako nauczyciel z dwudziestoletnim stażem pracy wiem, jak istotną rolę w procesie uczenia pełni podręcznik. Vademecum uważam za bardzo przydatne, zachęcam zatem do nabycia tej książki i systematycznego korzystania z niej.Edyta Gulińska
Cena rynkowa brutto
27,70 zł (egz.)
VAT
5%
Dział Logistyki - Wysyłka:
tel. +48 691 890 830

Magazyn - wydawanie towaru:
tel. +48 534 924 705
Dział Zwrotów i Reklamacji
tel. +48 691 607 070
zwroty.reklamacje@super-siodemka.pl
Księgowość:
tel. +48 605 563 374
Zgłoś błąd na stronie
Jeśli zauważyli Państwo problem z funkcjonowaniem serwisu, prosimy o kontakt pod numerem telefonu:
+48 536 207 730