Encyklopedia grzybów w Polsce przedstawia niezmiernie różnorodne królestwo
grzybów, jedynych organizmów mających cechy zarówno roślin, jak
i zwierząt; prezentuje ze szczegółami 350 gatunków grzybów, które można spotkać w Polsce. Zawiera:
Najważniejsze i uznawane za najsmaczniejsze grzyby jadalne. Warto się
dowiedzieć, które gatunki można bezpiecznie spożywać, jak je rozpoznać
oraz gdzie i kiedy najlepiej ich szukać.
Najczęściej występujące grzyby trujące i niejadalne, których spożycie
może skończyć się zatruciem pokarmowym lub nawet śmiercią. Koniecznie
trzeba wiedzieć, jak rozpoznawać takie gatunki.
Kilkadziesiąt grzybów objętych ochroną w Polsce – od znanych z walorów
smakowych smardzów po najrzadszych przedstawicieli rodziny
sromotnikowatych.
Grzyby w kuchni. Dodatek podpowiadający, jak w smakowity, łatwy
i przyjemny sposób przetworzyć grzyby – od suszenia przez marynowanie
po gotowanie. Przedstawiamy w tym rozdziale nasze propozycje
na ciekawe dania z grzybów.