Nasza planeta jest w szponach pandemii otyłości. Ponad miliard ludzi na całym świecie ma nadwagę, a ponad 600 milionów jest otyłych.
Żyjemy w środowisku sprzyjającym otyłości, w którym dużo łatwiej jest przytyć niż pozostać fit. Jak do tego doszło? Kto jest temu winny? Co możemy zrobić, żeby powstrzymać epidemię otyłości?
W „Planecie grubasów” dr David Lewis i dr Margaret Leitch przedstawiają wyniki swoich badań nad społecznymi i psychologicznymi przyczynami pandemii otyłości i próbują znaleźć odpowiedzi na powyższy pytania.
Korzystają z przełomowych badań, a także prześwietlają działania korporacji, które nieustannie promują żywność o wysokiej zawartości cukru, tłuszczu i soli, i tym samym dowodzą, że żywienie się „śmieciowym jedzeniem” ma zaskakująco podobne konsekwencje neurologiczne do tych wywoływanych przez twarde narkotyki. Autorzy odważnie obalają mity diet i odchudzających pigułek, jednocześnie podpowiadając, jak łatwo wdrożyć strategie zrównoważonego odchudzania. Konkluzja jest oczywista: nigdy nie jest za późno, by zmienić swój sposób odżywiania i powstrzymać nadciągającą katastrofę w organizmie.
„Ludzie nie rozumieją jednej kwestii: otyłość…nie jest wyborem stylu życia, gdzie ludzie tylko jedzą i w ogóle się nie ruszają. Powodem otyłości jest spożywanie pustych kalorii – całej masy pustych kalorii – przy braku składników odżywczych”.
- Tom Col, amerykański szef kuchni