Książka " STOP alergiom "jest kolejną książką autorki Beaty Peszko, która tym razem wnikliwie zajęła się rozmaitego pochodzenia alergiami, m.in. pokarmowymi, wziewnymi, krzyżowymi, na sierść zwierząt. Autorka dużo uwagi poświęciła wpływowi mleka i jego przetworów oraz mąki pszennej na nasze zdrowie, a także nietolerancji na gluten. Opisała też wiele przyczyn alergii koncentrując się na jakości współczesnego pożywienia, dodatkach chemicznych dodawanych do żywności, GMO, zakażeniach pasożytniczych czy grzybach Candida. Omówione zostały także alergie u dzieci oraz świadome macierzyństwo.
Autorka prezentuje naturalne suplementacje oraz receptury preparatów ziołowych jako przykłady niekonwencjonalnych metod leczenia, pomocnych w zmaganiach z alergiami.
W książce zamieszczona jest także tabela zawierająca spis wywołujących alergie dodatków do żywności, ich opis, zastosowanie i skutki uboczne.