O CZYM TO JEST KSIĄŻKA? O witaminowej przygodzie!
– w serii pięciu opowiadań z udziałem tajemniczych, dobroczynnych, naturalnych witamin A, B, C, D, E i K – przeżywanej przez dzieci: Agatkę, Bartka, Celinkę, Darka i Ewunię, ich rodziców, starsze rodzeństwo i dziadków.
Rozpoczyna ją spór przy stole na urodzinach sześcioletniej Agatki, spowodowany różnicą zdań na temat witaminy A. Rozstrzygnęła go mama Agatki, ale to on zwiększył zainteresowanie witaminami; stąd wiele tam rozmów dzieci z dorosłymi, rozmów i zabaw w kuchni, przy stole, w sklepie, w pobliskim parku, na tarasie… Książka to 'OGRÓD WITAMIN – EMOCJI – MEGAMOCY!' Megamocy nie tylko witaminowej, ale także płynącej z równowagi emocjonalno-racjonalnej, do której wszyscy dziecięcy bohaterowie zmierzają.
Książka uczy, że świadome witaminowe odżywianie może dać każdemu z nich poczucie odpowiedzialności za swoje zdrowie, wygląd oraz osiągnięcia w nauce, sporcie, pracy i życiu.
Pozwala przeżyć niezwykłą witaminową przygodę!
Jest przeznaczona dla dzieci od 6 do 10 lat, rodziców, dziadków, nauczycieli.
(…) Zarówno pomysł napisania takich opowiadań, w bardzo przystępnej formie, jak i wysoka przydatność edukacyjna zasługują na wydanie jej drukiem.
Prof. dr n. med. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, WUM
(...) Autorka, z racji swego zawodu, znająca świetnie świat dziecięcego odbiorcy potrafi dostosować do niego język tekstów, których dydaktyzm jest subtelny i przekonujący. Wycyzelowanie językowe widać szczególnie w tych partiach tekstu, w których Autorka przedstawia towarzyszące opisywanym wydarzeniom dziecięce emocje. Dzieci – bohaterowie opowiadań – nawet spierać się potrafią grzecznie i kulturalnie.
Prof. UŚ dr hab. Aldona Skudrzyk, Instytut Języka Polskiego
(…) Uważam, że każde przedszkole jak i szkoła podstawowa powinna posiadać książkę wśród swoich, mam nadzieję, obowiązkowych, z wyboru, lektur. Poprzez wspólne czytanie, a być może i wykonanie niektórych potraw, jest to najlepsza promocja zdrowego odżywiania się naszych najmłodszych pociech i kształtowania u nich, już od przedszkola, dobrych nawyków żywieniowych.
dr hab. Mirosław Nakonieczny
Dyrektor Centrum Studiów nad Człowiekiem i Środowiskiem UŚ
(…) Tekst napisany jest dobrym językiem, rzeczowym, niepozbawionym poczucia humoru. Książka mogłaby spełnić pożyteczną funkcję jako źródło dobrze i przystępnie podanych informacji o ważnym znaczeniu zdrowotnym, ale i wychowawczym; uczy bowiem nie tylko faktów odnoszących się do samego odżywiania się, ale także zwraca uwagę na społeczną funkcję stołu i posiłków – uczy dobrych manier i zachowania się przy stole, rzeczy dzisiaj, niestety, zapominanej i zaniedbywanej.
Prof. zw. dr hab. Tadeusz Sławek
Katedra Literatury Porównawczej Wydział Filologiczny UŚ